Składniki
• 300 g pstrąga (cała ryba) • 2 plastry ananasa, pokrojone w 2 cm kostkę • po 1/4 papryki w różnych kolorach, pokrojone w 2 cm kostkę • 1/2 małej cebuli, pokrojona w 2 cm kostkę • 1 puszka pomidorów • 1 pomidor, bez nasion, pokrojony w 2 cm kostkę • kilka gałązek dymki, pokrojonej na małe kawałki • 1 ząbek czosnku, posiekany • 1 łyżka sosu sojowego jasnego • 1 łyżka czarnego octu ryżowego • 1 łyżeczka soli • 1 łyżka cukru • 1 łyżka oleju, do smażenia • 2 łyżki mąki, do panierki • 1 szklanka oleju, do smażenia ryby • szczypta pieprzu
|
Sposób przygotowania
1. Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek. 2. Dodaj pomidory z puszki, sos sojowy, sól, cukier, ananasa i pozostałe warzywa. Duś na małym ogniu 20 minut. 3. Przetnij rybę wzdłuż od głowy do połowy ogona (po kręgosłupie), nie przecinając do końca. Powtórz z drugiej strony. Przy pomocy nożyczek wytnij kręgosłup. Przez powstały otwór przełóż ogon i wywiń na zewnątrz (jak faworek). 4. Tak przygotowana rybę dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż w głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. 5. Pstrąga podawaj z przygotowanym sosem i warzywami.
|