Składniki
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sosu teriyaki
- 400 g fletu z pstrąga
- 150 g opakowania makaronu soba
- 2 łyżki oleju roślinnego, do smażenia
- 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego
- 1 łyżeczka czosnku, drobno posiekanego
- 100 g brokułów, małe różyczki
- 100 g marchewki, pokrojonejw słupki 3 cm
- 1 łyżeczka białego sezamu, do podania
- 1/2 limonki, do dekoracji
- sól i pieprz, do smaku
|
Sposób przygotowania
1.Wymieszaj sos sojowy z sosem teriyaki. W połowie sosu zamarynuj filety pstrąga i odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. Druga połowa zostanie do podania. 2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3. Patelnię ustaw na średnim ogniu, rozgrzej olej i usmaż imbir z czosnkiem, kiedy będą złociste dodaj warzywa i smaż 3 minuty. Dodaj makaron, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj i odstaw. 4. Patelnię ustaw na średnim ogniu, rozgrzej olej i ułóż flety skórą w dół. Smaż około 5 minut, przewróć i smaż kolejne 3 minuty. 5. Podaj rybę z makaronem, sosem i cząstkami limonki, posypaną sezamem.
|