Pudding chia z mleczkiem kokosowym i jagodami



Pudding chia z mleczkiem kokosowym i jagodami House of Asia

Zastosowanie mleczka kokosowego jest wszechstronne. Polecamy dodawać go do różnorodnych deserów a w szczególności do puddingów z nasionami chia. Taki deser swoim wyglądem zachwyci każdego! Wyjątkowy kolor puddingu uzyskaliśmy dodając niebieską spirulinę Blue Majik.

Składniki

  • 3,5 łyżeczki nasion chia
  • 200 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 2 łyżeczki miodu
  • jogurt naturalny 180g
  • 1 banan
  • 2 łyżki owsianki
  • 1/2 łyżeczki niebieskiej spiruliny “Blue Majik” lub  herbata matcha
  • mięta i jagody do przybrania

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, nasiona chia i miód. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  2. Do wysokich szklanek wsypujemy owsiankę i gotowy pudding z chia. 
  3. Pozostałe mleczko kokosowe blendujemy z banenem  i dodajemy ½ łyżeczki spiruliny dla uzyskania niebieskiego koloru.
  4. Tak przygotowane smoothie wlewamy do szklanek z puddingiem uważając, by warstwy się nie połączyły.
  5. Na wierzch dodaj jogurtu naturalnego.
  6. Gotowy pudding przed podaniem warto jeszcze wstawić na 30 min do lodówki.
  7. Na koniec dodaj mięte i jagody aby Twój deser wyglądał smakowicie!

Smacznego!