
Puszyste bułeczki bao z soczystą piersią z kaczki – Anna Dembska

Puszyste bułeczki bao w duecie z soczystą kaczką, chrupiącymi warzywami i aromatycznym sosem od House of Asia! Idealny pomysł na szybki i pyszny obiad w zaledwie 20 minut. Spróbuj tego wyjątkowego dania, które przeniesie Cię prosto do serca Azji. Skorzystaj z przepisu autorstwa Anny Dembskiej i zaskocz swoich bliskich orientalnym smakiem we własnej kuchni!
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 6 łyżek Sosu do kaczki po pekińsku od House of Asia
- 4 łyżki Kiełków fasoli mung od House of Asia
- 100 ml Octu ryżowego House of Asia
- 4 bułeczki bao lub pyzy / pampuchy
- 1 duża pierś z kaczki
- 1/2 świeżego chili drobno posiekanego
- 2 ząbki czosnku startego
- 3 cm kawałek imbiru startego
- 1 łyżka oleju
- 1/2 ogórka pokrojonego w plastry
- 1 marchewka pokrojona w plastry
- 100 ml wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- sezam prażony
- świeża kolendra
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj 2 łyżki sosu do kaczki po pekińsku, chili, czosnek, imbir i łyżkę oleju. Pierś z kaczki natnij delikatnie od strony skóry (dzięki temu łatwiej będzie wytopić tłuszcz) i włóż do marynaty na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc.
- Do rondelka wlej ocet ryżowy, wodę, dodaj cukier i sól. Podgrzej i zdejmij z ognia, kiedy cukier się rozpuści. Zalej ogórka i marchewkę.
- Pierś z kaczki smaż na delikatnie rozgrzanej patelni od strony skory, powoli, aż znaczna część tłuszczu się wytopi. To może potrwać ok. 15 minut. Po tym czasie podnieś nieco ogień i podsmaż jeszcze kilka minut od strony skory, a następnie odwróć i smaż ok. 5-6 minut, a następnie zdejmij z patelni i daj mięsu odpocząć ok. 5 minut.
- Bao ugotuj na parze.
- W każdej bułeczce rozsmaruj łyżkę sosu, ułóż plastry kaczki, plastry ogórka i marchewki, fasolę mung. Posyp sezamem i świeżą kolendrą.