Ramen miso z warzywami i nori



Ramen miso z warzywami i nori Chef Lorek ouse of Asia

Szukasz przepisu na szybki i pożywny Ramen? Trafiłaś/eś idealnie. Dzięki zastosowaniu pasty miso danie staje się niezwykle aromatyczne, a czas jego przygotowania to tylko 20 minut! Świetnie sprawdzi się jako szybka kolacja bądź lekki obiad. Sprawdźcie przepis prosto od Vice MasterChef Polska 2018 Chef Lorek

Składniki

Zupa ramen:

Opcjonalnie – 1 łyżka masła orzechowego/pasty tahini

Dodatki:

  • 2 liście norii
  • ½ papryki czerwonej
  • 5cm świeżego imbiru
  • 10cm pora (zielonej części)
  • 100g fasolka szparagowa (mrożona)

Makaron:

Paczka świeżego makaronu ramen

Sposób przygotowania

Zupa:
1. W garnku podgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i łyżeczkę oleju sezamowego. Włóż czosnek, ostrą paprykę i smaż na średnim ogniu przez 30-40 sekund mieszając co chwilę.
2. Wlej bulion warzywny, zawartość czterech saszetek pasty miso, wymieszaj i duś na średnim ogniu przez 5-7 minut.

Dodatki:
1. W międzyczasie posiekaj imbir i czerwoną paprykę wzdłuż. Por pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju i najpierw smaż imbir na średnim ogniu przez 30-45 sekund.
2. Odłóż imbir na bok i dodaj por – smaż przez 30-45 sekund, usuń por i dodaj fasolkę, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie) i smaż przez minutę – wystarczy aby przekazało smak fasoli, ale jednocześnie pozostała Al. dente. Paprykę pozostaw na surowo, a liście norii pokrój w cienkie paseczki.

Makaron:
1. Po przygotowaniu wszystkich powyższych elementów, zagotuj wodę w garnku, a gdy woda się zagotuje, dodaj makaron i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

To wszystko, danie jest gotowe do jedzenia. Jeśli używasz masła orzechowego / pasty sezamowej, do miski wsyp łyżkę masła / pasty, dodaj makaron, następnie zupę i udekoruj pozostałymi składnikami. Smacznego!