Ramen z kaczki Co_dzis_zjemy



Ramen z kaczki Marcin Kozicki Co dziś zjemy House of Asia

Wyjątkowo aromatyczna zupa w azjatyckim stylu, która zachwyci Twoje podniebienie! Długi czas gotowania wydobywa z kaczki i dodanych składników pełnie przenikających się smaków. Przepis przygotowany we współpracy z Marcinem Kozickim z profilu @Co_dzis_zjemy.

Składniki

Bulion:

  • 4 grzyby shitake
  • 3 l wody 
  • 2 szalotki pokrojone w plastry
  • 2 ząbki czosnku obrane
  • 1 papryczka chili rozgnieciona
  • 1 kaczka upieczona
  • 1 marchewka pokrojona w plastry
  • 1 korzeń pietruszki pokrojony w plastry
  • 1 natka pietruszki drobno posiekana
  • 5 cm imbiru pokrojonego w plastry
  • 3 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatki:

Baza ramenowa:

  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki pasty miso 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 ząbki czosnku obrane
  • 1 cm imbiru pokrojony w kostkę
  • ½ papryczki chili 

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzanej patelni wymieszaj wszystkie składniki bazy ramenowej, a następnie zredukuj całość tak, aby osiągnęła spójną, gęstą konsystencję.
  2. Kaczkę dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Wytnij piersi wraz ze skórką, oddzielając je od kości. W misce wymieszaj sos sojowy, tymianek oraz pieprz. Dodaj piersi i marynuj przez 30 minut. 
  3. Rozgrzej patelnię, a następnie opiecz piersi z kaczki z dwóch stron. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Na blachę wyłóż podsmażone piersi oraz piecz je przez 7-8 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Pozostałą część kaczki ułóż na blasze z kratką i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C, kaczkę przykryj pokrywą lub folią aluminiową i piecz przez kolejne 20 min. Po upieczeniu, kaczkę wyjmij na półmisek.
  5. Ostudzoną kaczkę przetnij na pół. Skrzydła, szyję i korpus kaczki potnij na kawałki i włóż do garnka.
  6. Do garnka z mięsem wlej wodę oraz dodaj pozostałe składniki bulionu. Gotuj na małym ogniu przez minimum 3-4 godziny. Pod koniec dodaj wcześniej przygotowaną bazę ramenową. Przecedź całość przez sito.
  7. Makaron oraz wodorosty wakame przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  8. Jajka ugotuj na miękko. Następnie obierz je i namocz w sosie sojowym.
  9. Do głębokiej miski włóż makaron ramen, a następnie zalej go wrzącym bulionem. Do miski włóż upieczone piersi kaczki, jajka przekrojone na pół, wodorosty wakame, kiełki fasoli mung, grzyby shitake z bulionu oraz kolendrę.