Ramen z kurczakiem



Ramen z kurczakiem House of Asia

Słynny Ramen to aromatyczna japońska zupa – jej nazwa wzięła się od chińskiego słowa „lāmiàn” oznaczającego pewien rodzaj makaronu z pszennej mąki. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako kolacja dla dwojga, ale także jako miły sposób na urozmaicenie codziennej diety.

Składniki

Bulion

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj bulion: Do garnka wlej wodę, dodaj składniki. Gotuj 45 minut. Gotowy bulion przecedź przez sito. Dopraw sosem sojowym, anyżem oraz chili, chwilę gotuj.
  2. Makaron i wakame przygotuj wg wskazań na opakowaniu.
  3. Pierś z kurczaka obsmaż na złoty kolor i pokrój w cienkie plastry.
  4. Jajka ugotuj na półtwardo (ok. 4,5 minuty od momentu wrzenia wody).
  5. Do głębokich misek nałóż pak- choy, rzepę, wakame, kurczaka, dodaj przekrojone na pół jajko oraz makaron. Wlej porcje gorącego bulionu i posyp pokrojonym szczypiorkiem.