Ramen z łososiem, wakame i boczniakami



Ramen to sycąca zupa, która dzięki swojej bogatej zawartości może bez problemu konkurować z pełnym obiadowym daniem. W Japonii ramen spożywane jest o każdej porze dnia. Podstawą ramenu jest wywar oraz pożywny makaron, a wszystkie inne dodatki to ulubione kompozycje smaków. W naszej wersji ramen został przyrządzony z łososiem, wakame i boczniakami.

Składniki

  • ½ paczki makaronu ramen
  • 2 saszetki pasty miso
  • 10 g suchych wakame
  • 100 g polędwiczki z łososia pokrojonej w plastry
  • 50 g szpinaku baby
  • 80 g białej rzodkwi obranej i pokrojonej w pół plastry
  • 50 g boczniaków (mogą być klasyczne, żółte lub różowe)
  • 1 łyżka posiekanej dymki
  • biały sezam do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj bulion miso zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Do bulionu dodaj grzyby i łososia, gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 min.
  3. Wakame zalej ciepłą wodą.
  4. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Ułóż w misce szpinak, makaron, łososia, rzodkiew, grzyby, wakame, posyp dymką i sezamem.