Ramen z tofu i Wakame



Ramen z tofu i wakame House of Asia

Zapewne niejednokrotnie próbowaliście klasycznej wersji Ramen, ale co powiecie na „odchudzoną” wersję? Przed wami zupa Ramen z tofu i wakame. Dzięki odpowiednim dodatkom i wodorostom wakame zupa jest pełna aromatu i smaku. Jej przygotowanie jest naprawdę proste — sprawdźcie sami.

Składniki

  • 200 g świeżego makaronu Ramen
  • 15 g glonów wakame
  • 200 g tofu pokrojone w małą kostkę
  • 2 kapusty pak choy lub 1 pekińska pokrojone w duże kawałki
  • 0,5 białej rzepy lub kalarepy pokrojonej w cienkie plastry
  • 2 jajka
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku drobno pokrojone

Bulion

  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • 30 g grzybów Shiitake
  • 8 suszonych liści kaffiru
  • 1,5 l wody
  • 2 średnie cebule pokrojone na pół
  • 1 marchew pokrojona w cienkie plastry
  • 1 pietruszka pokrojona w cienkie plastry
  • 0,5 małego pora pokrojonego w grube plastry
  • 1 trawa cytrynowa
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 2 gwiazdki anyżu
  • Sól, pieprz, chilli w płatkach do smaku

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj bulion: Do garnka wlej wodę, dodaj składniki. Gotuj 45 minut. Gotowy bulion przecedź przez sito. Dopraw sosem sojowym, anyżem oraz chili, chwilę gotuj.
  2. Makaron i wakame przygotuj wg wskazań na opakowaniu.
  3. Jajka ugotuj na twardo (ok. 9 minuty od momentu wrzenia wody) 
  4. Do głębokich misek nałóż pak- choy, rzepę, wakame, tofu, dodaj przekrojone na pół jajko oraz makaron. Wlej porcje gorącego bulionu i posyp pokrojonym szczypiorkiem.