Roladki z tortilli z chrupiącym kurczakiem w sosie Sriracha



Roladki z tortilli z chrupiącym kurczakiem w sosie Sriracha

Roladki z tortilli już od dawna królują na stołach podczas imprez. Wcale nas to nie dziwi! To szybka przekąska, którą każdy z łatwością wykona w domu. Poznajcie wariację przepisu od Łukasza z food² na roladki z chrupiącym kurczakiem w wyrazistym sosie Sriracha.

Składniki

Chrupiący kurczak:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 duże jajko
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej (ok. 40 g)
  • ¼ szklanki mąki pszennej (ok. 40 g)
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • olej do smażenia (ok. 0,5 l)

Sos:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania

Chrupiący kurczak

  1. Umyte i osuszone mięso pokrój w dużą kostkę (ok. 2-3 cm), a następnie obtocz je w skrobi.
  2. Do jednej miseczki wsyp mąkę pszenną wraz z przyprawami, a do drugiej wbij jajko i roztrzep.
  3. Do głębokiej patelni lub do woka wlej olej na wysokość ok. 2-3 cm. Rozgrzej do 160-175°C.
  4. Kawałki kurczaka maczaj najpierw w jajku, a następnie w mące i wrzucaj na rozgrzany olej. Najlepiej robić to partiami, aby temperatura tłuszczu zbytnio nie spadła. Mięso smaż przez 8-10 minut do złotego koloru na średnim ogniu, obracając je od czasu do czasu. Po usmażeniu odsączaj z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

  Sos

  1. Wszystkie składniki na sos przełóż do dużej patelni lub woka i wymieszaj.
  2. Sos podgrzej, aż zaczną pojawiać się bąbelki, a następnie wrzuć usmażonego kurczaka i wszystko dokładnie wymieszaj. Zawartość patelni podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty, a następnie odstaw do wystudzenia.

Roladki z tortilli

  1. Awokado i ogórka pokrój w słupki.
  2. Wrapy posmaruj serkiem śmietankowym. Na środku ułóż wzdłuż listki sałaty, kurczaka oraz po kilka słupków awokado i ogórka. Tortillę ciasno zwiń tak, aby w środku znalazły się wszystkie składniki.
  3. Każdego wrapa pokrój na 10 kawałków (po ok. 2-2,5 cm). Następnie wbij wykałaczki tak, aby roladki się trzymały.