Ryż zielone curry ze skrzydełkami kurczaka



Zielone curry z kurczakiem w sosie pomidorowym i mleczkiem kokosowym Chef Lorek House of Asia

Sięgnij po znakomity przepis od Vice MasterChef Polska 2018 Chef Lorek, ryż zielone curry ze skrzydełkami kurczaka pieczonymi w piekarniku w orientalnej marynacie. Całość dania dopełnia aromatyczny sos curry z mleczkiem kokosowym i pomidorkami cherry. Jak to mówi sam autor, danie jest proste, szybkie i smaczne!

Składniki

 

  • 3 skrzydełka z kurczaka przekrojone na pół

Marynata:

Ryż:

  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry 
  • 100 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 300 g gotowanego ryżu basmati
  • 1 łyżka oleju

Sos:

  • 200 ml mleczka kokosowego 5-7% 
  • 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 3 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Składniki marynaty wymieszaj w misce i włóż do niej skrzydełka. Marynuj przez minimum 1 godzinę, a najlepiej zostaw na noc w lodówce.
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C (termoobieg). Wyłóż mięso na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25-27 minut.
  3. Przygotuj ryż: w garnku rozgrzej olej i podsmażaj przez 30 sekund pastę curry, do uwolnienia się aromatu. Dodaj mleczko kokosowe, sos rybny i sojowy, cukier i gotuj przez 3-4 minuty do rozpuszczenia się cukru. Dodaj ryż, całość wymieszaj i gotuj wg czasu przygotowania ryżu.
  4. Przygotuj sos: Do garnka wlej mleczko i zagotuj. Dodaj pozostałe składniki i gotuj 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
  5. Na środku talerza ułóż ryż, skrzydełka z kurczaka i wlej dookoła sos. Udekoruj kolendrą lub tajską bazylią.