Sajgonki z mięsem i makaronem ryżowym – przepis na domową azjatycką ucztę! Chcesz przygotować sajgonki jak z azjatyckiej restauracji, ale we własnej kuchni? Nasz przepis na sajgonki z mięsem mielonym i makaronem ryżowym to idealne rozwiązanie! Te chrupiące roladki z delikatnym nadzieniem to esencja kuchni azjatyckiej – idealne zarówno na obiad, jak i przekąskę na przyjęcia. Bazą jest papier ryżowy, który wypełniamy soczystym farszem z mięsa, makaronu ryżowego i warzyw, a następnie smażymy na złocisty kolor. Gotowe sajgonki najlepiej podawać z aromatycznym sosem sojowym.
Liczba porcji:
3
|
Czas: 45 min.
|
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę, czosnek, marchew, imbir i chili. Gdy cebula nabierze lekko złotego koloru, dodaj mięso. Usmażony farsz przełóż do dużej miski i pozostaw do wystygnięcia (miska musi być duża, ponieważ później posłuży do wymieszania całego farszu).
- Grzyby Mun przygotuj wg wskazań na opakowaniu, odsącz je i dodaj do farszu.
- Makaron przygotuj według wskazań na opakowaniu. Następnie przetnij go kilkukrotnie nożem i dodaj do farszu.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce, dodaj sos ostrygowy, 2 jajka oraz kolendrę. Dopraw do smaku przyprawą chińską oraz skórką z limonki.
- Papier ryżowy połóż na desce i delikatnie zwilż płatek zimną wodą. Łyżkę farszu połóż na wilgotnym papierze i zwiń jak krokieta. Zobacz film >
- Sajgonki smaż na patelni na głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Podawaj z ulubionym sosem.
Tip od Szefa Kuchni:
- Aby farsz lepiej się trzymał i nie wypływał podczas smażenia, przygotuj zawiesinę z zimnej wody i mąki ziemniaczanej w proporcji 1:1. Dzięki temu farsz będzie bardziej zwarty i łatwiejszy do zwijania.
- Pamiętaj, aby na jeden arkusz nie nakładać zbyt dużo farszu – maksymalnie 1 łyżkę.
|