Sałatka azjatycka z makaronem ryżowym

To szybki przepis pełen smaku i kolorów. Idealny na lekki lunch lub kolację, kiedy chcesz zjeść coś innego niż zwykle – zdrowo, aromatycznie i bez glutenu. Makaron vermicelli, warzywa, łosoś i obłędny sos na bazie miso – nie potrzebujesz niczego więcej!

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min

Składniki

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przełóż do dużej miski i potnij na mniejsze kawałki.
  2. Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Połącz wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszaj.
  4. Łososia zamarynuj w sosie teriyaki i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia. Następnie, poszarp go za pomocą widelca i przełóż do miski z makaronem. Dodaj pozostałe składniki sałatki, polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj. Dopraw w razie potrzeby solą i świeżo mielonym pieprzem.