Sałatka z wodorostami wakame



Wakame nazywane są morską sałatą, po namoczeniu zwiększają swoją objętość 10-cio krotnie. Mają głęboki zielony kolor i sprężystą strukturę, smakują morzem. Są standardowym dodatkiem do zup, sałatek i ryżu.

 

Składniki

Sałatka

  • 15 g wodorostów wakame
  • ½ zielonego ogórka; umyty, pokrojony w cienkie plastry
  • ½ grejpfruta; bez błon, podzielony na filety
  • ½ pomarańczy; bez błon, podzielona na filety
  • kiełki lucerny; do dekoracji

Dressing

  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki pasty Miso Shiro
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżka nasion sezamu; prażone na suchej patelni

Sposób przygotowania

  1. Wakame przygotowuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Składniki dressingu połącz ze sobą w małej miseczce.
  3. Wakame ułóż na środku talerza, dookoła rozłóż filety z owoców i ogórka.
  4. Całość polej dressingiem, posyp sezamem i udekoruj kiełkami.

Sprawdź przepis na YouTube