Lubisz ciekawe połączenia? Mamy dla Ciebie idealny przepis na sycącą sałatkę. Połączenie kolorowych warzyw, krewetek, mango i młodego, marynowanego imbiru brzmi naprawdę dobrze. A jak smakuje! Polej to jeszcze sosem na bazie pulpy mango, musztardy dijon, soku z imbiru i oliwą, a otrzymasz prawdziwą ucztę dla Twoich kubków smakowych.
Liczba porcji: 2 |
Czas: 20 min |
Składniki2 łyżki pokrojonego Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 8 pomidorków cherry 4 łodygi selera naciowego pokrojone w zapałki 2 sałaty rzymskie baby 12 oczyszczonych krewetek 16/20 2 łyżki pokrojonej kolendry 10 g mielonych orzeszków ziemnych 1 średnio dojrzałe mango pokrojone w grubsze zapałki Sos: 4 łyżki Pulpy mango Alphonso QF Quality Food 2 łyżeczki Musztardy dijon Maille 4 łyżki soku z Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia 2 łyżki oliwy z oliwek
|
Sposób przygotowania1. Przygotuj sos: wymieszaj dokładnie wszystkie jego składniki. 2. Krewetki zblanszuj we wrzącej wodzie przez 2 minuty, a następnie zahartuj w wodzie z lodem. 3. W dużej misce wymieszaj mango, cebulę, seler naciowy, pomidorki, imbir marynowany oraz kolendrę, następnie dodaj orzeszki i delikatnie wymieszaj całość z krewetkami i sosem. Gotową sałatkę ułóż na liściach sałaty.
TIP: Pozostałą pulpę mango wykorzystaj do zrobienia pysznego przepisu na Mango Lassi – przepis znajdziesz tutaj
|