
Sałatka z ogórków po japońsku

Sałatka z ogórków po japońsku to przepis, który łączy prostotę przygotowania z wyrazistym smakiem. Delikatna równowaga słodkości, kwaśności i pikanterii w jednej misce – perfekcyjny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska!
Liczba porcji: 2
Czas: 5 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 zielone ogórki pokrojone w słupki 3-4 cm lub plastry 3 mm
- 100 g obranej białej rzepy pokrojonej w słupki 3-4 cm lub plastry 3 mm
- Sól
SOS:
- 1 łyżka Oleju sezamowego House of Asia
- 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 4 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 1 łyżeczka Sezamu jasnego House of Asia
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka drobno pokrojonej dymki
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chili
Sposób przygotowania
- Ogórki i rzepę posól i odstaw na 10-15 minut.
- Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą w misce. Sos powinien mieć smak słodko/kwaśno/ostro/słony/.
- Osusz ogórki i rzepę i ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski lub słoika, wlej sos i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki na 15-20 minut.