Sałatka z pędów bambusa



Pędy bambusa, delikatne i soczyste. Stanowią idealny składnik sałatek i dań z woka.

Składniki

  • 225 g (puszka) pędów bambusa 
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu 
  • kilka różyczek brokuła (opcjonalnie)

Sos:

  • 1 łyżka czarnego octu
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego (bez glutenu)
  • 0,5 łyżeczki oleju z prażonego sezamu

1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Pędy bambusa odsącz z zalewy i wypłucz pod wodą.
  2. Ręcznikiem papierowym wysusz pędy.
  3. Rozgrzej patelnię grillową. Podsmaż pędy i sezam przez ok 1 min. 
  4. Różyczki brokuła przekrój na pół i obtocz w oleju i grilluj na rozgrzanej patelni. 
  5. Składniki sosu wymieszaj ze składnikami sałatki.