Śledzie na ostro z suszonymi pomidorami



Śledzie z suszonymi pomidorami i pastą chili House of Asia

Śledzie to must have na świątecznym stole. A gdyby tak dodać do nich odrobinę pikanterii? Sięgnij po pomysł naszego Szefa Kuchni i dodaj do nich aromatyczną pastę chili House of Asia i starofrancuską musztardę Dijon od Maille.

Składniki

1 łyżka Pasty z chili House of Asia

3 łyżki Musztardy starofrancuskiej Dijon

2 łyżki ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę

8-10 filetów śledziowych Matias w solance

6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki i 1 łyżka oliwy z zalewy

2 średnie szalotki pokrojone w piórka

2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego

Pieprz do smaku

Woda z cytryną do namoczenia śledzi

Sposób przygotowania

1. Śledzie mocz w wodzie z cytryną przez około godzinę, następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do szerokiej miski. Dodaj szalotkę, pomidory, ogórki, musztardę, pastę chili, dopraw pieprzem i całość wymieszaj.

2. Pod koniec dodaj szczypiorek oraz oliwę z suszonych pomidorów, ponownie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły (najlepiej na noc). 

TIP: Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami.