Macie ochotę na soczystego kurczaka? Wantabite_pl przychodzi właśnie z takim przepisem. Sekretem całego dania jest odpowiedni sos złożony z kremowego mleczka kokosowego KARA i naszej kompozycji czerwonej pasty curry. Z takimi szaszłykami będziecie królować na każdym grillu.
Liczba porcji: 5 |
Czas: 30 min |
SkładnikiMarynata: 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia 2 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia 10 ml Kremu kokosowego KARA 23-26% sól Sos: 4 łyżki Pasty curry czerwonej House of Asia 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia 390 ml Kremu kokosowego KARA 23-26% 2 łyżki cukru trzcinowego sok z połowy limonki Dodatkowo: ok. 600 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
|
Sposób przygotowania1. Kurczaka przełóż do miski i dodaj pastę z czosnku, imbiru, sól oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. 2. Na patelnię dodaj mleczko kokosowe i czerwoną pastę curry, wymieszaj i podgrzej na średnim ogniu. 4. Następnie dodaj sos rybny, cukier trzcinowy oraz sok z limonki. Gotuj przez chwilę, aż składniki się połączą. 5. Kiedy sos przestygnie, przełóż go do kurczaka i wymieszaj. 6. Kurczaka nabij na wykałaczki po 3-4 kostki. 7. Smaż na grillu lub patelni grillowej, co jakiś czas odwracając. W razie potrzeby możesz za pomocą pędzelka posmarować szaszłyki sosem curry, aby uzyskać jeszcze więcej smaku.
|