Soczysty kurczak z grilla po tajsku Wantabite



Soczysty kurczak z grilla po tajsku Wantabite House of Asia

Macie ochotę na soczystego kurczaka? Wantabite_pl przychodzi właśnie z takim przepisem. Sekretem całego dania jest odpowiedni sos złożony z kremowego mleczka kokosowego KARA i naszej kompozycji czerwonej pasty curry. Z takimi szaszłykami będziecie królować na każdym grillu.

Składniki

Marynata:

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia 

2 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia

10 ml Kremu kokosowego KARA 23-26%

sól

Sos: 

4 łyżki Pasty curry czerwonej House of Asia

2 łyżki Sosu rybnego House of Asia

390 ml Kremu kokosowego KARA 23-26%

2 łyżki cukru trzcinowego

sok z połowy limonki

Dodatkowo: 

ok. 600 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę

 

Sposób przygotowania

1. Kurczaka przełóż do miski i dodaj pastę z czosnku, imbiru, sól oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

2. Na patelnię dodaj mleczko kokosowe i czerwoną pastę curry, wymieszaj i podgrzej na średnim ogniu.

4. Następnie dodaj sos rybny, cukier trzcinowy oraz sok z limonki. Gotuj przez chwilę, aż składniki się połączą.

5. Kiedy sos przestygnie, przełóż go do kurczaka i wymieszaj.

6. Kurczaka nabij na wykałaczki po 3-4 kostki.

7. Smaż na grillu lub patelni grillowej, co jakiś czas odwracając. W razie potrzeby możesz za pomocą pędzelka posmarować szaszłyki sosem curry, aby uzyskać jeszcze więcej smaku.