Som Tam – surówka z marchewki i kalarepy



Som Tam  to klasyk tajskiej kuchni, jedna z najpopularniejszych tajskich surówek. W oryginale robiona jest z bezsmakowej papai, która w Azji jest łatwo dostępna i tania. Ponieważ w Polsce jest droga i rzadko dostępna, można zastąpić ją rodzimą kalarepą, dodać marchewkę, pomidory no i dressing. To właśnie dressing jest tu najważniejszy – świeży, orzeźwiający, pikantny, pyszny!

Składniki

  • 400 g marchewki, startej w długie słupki
  • 400 g kalarepy, startej w długie słupki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 chili
  • 4 strąki długiej zielonej fasolki lub 8 strąków zielonej fasolki
  • 4 łyżeczki orzeszków ziemnych
  • 6 łyżeczek suszonych krewetek
  • 4 pomidorów (nie cherry), bez gniazd nasiennych

Przyprawy:

  • 8 łyżeczek cukru kokosowego
  • 6 łyżeczek sosu rybnego
  • 6 łyżeczek soku z limonki

Sposób przygotowania

  1. W moździerzu rozgnieć chili z obranym czosnkiem
  2. Dodaj suszone krewetki i ucieraj, aż będą rozgniecione
  3. Dodaj  podpieczone orzeszki ziemne, utłucz
  4. Dodaj cukier, sos rybny, sok z limonki, rozcieraj wszystko razem
  5. Dodaj marchewkę i kalarepę i utłucz, aż wszystkie składniki się dobrze wymieszają
  6. Dodaj fasolkę pokrojoną w 2 centymetrowe kawałki oraz pokrojone w kawałki pomidory, ugniataj jeszcze chwilę i gotowe.