Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami Fungus w sosie tonkatsu



Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami shiitake w sosie tonkatsu House of Asia

Dania stir-fry to jedne z naszych ulubionych, dlatego szef kuchni Jarek przygotował dla Was propozycję szybkiego dania w wielkanocnym wydaniu. Biała kiełbasa z pełnymi aromatu grzybami fungus słodkim a jednoczenie wytrawnym smakiem sosu tonkatsu, to bardzo oryginalne, ale i smaczne połączenie. Spróbujcie przygotować to danie w domu.

Składniki

  • 150 g grzybów snow fungus suszonych
  • 100 g sosu tonkatsu
  • 2 łyżeczki pasty z czosnku lub 2 pokrojone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasty z chili lub 1 papryczka drobno posiekana
  • 200 g białej kiełbasy pokrojonej w plastry
  • 2 cebule pokrojone w ćwiartki
  • 2 kapusty pak-choy pokrojone w grubą kostkę
  • 50 g jarmużu
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • 50 g białej rzepy pokrojonej w zapałki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Grzyby zalej wrzącą wodą i odczekaj 15 minut , następnie przełóż grzyby na sitko i odetnij zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj kiełbasę i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew, rzepę, jarmuż, pak-choi i smaż kolejne kilka minut, a pod koniec dopraw do smaku pieprzem.
  3. Wymieszaj pastę z chili z sosem teriyaki, jeżeli całość będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i polej przygotowane danie i udekoruj kolendrą lub szczypiorkiem.