Stir-fry z grzybami Shiitake i ananasem Volodymir Testardi



Stir-fry z grzybami Shiitake i ananasem Volodymir Testardi House of Asia

Łap pomysł na wykwintną kolację przygotowaną przez topowego influencera kulinarnego Volodymyra Testardі. Wyjątkowe połączenie aromatycznych grzybów Shiitake z sosem ostrygowym i smażonym ananasem z pewnością oczaruje niezwykłym smakiem i wyglądem. Koniecznie spróbuj.

Składniki

30 g Grzyby Shiitake House of Asia

100 g Makaron Mie House of Asia

3-4 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

¼ marchewki pokrojonej w cienkie słupki

¼ korzenia pietruszki pokrojonej w cienkie słupki

2 szalotki pokrojone w cienkie słupki

2 ząbki czosnku

2 cm imbiru

5-8 plasterków chili

pól oczyszczonego ananasa

2 łyżki miodu

1 marakuja

skórka z połowy limonki

1 limonka

2 łyżki szczypiorku do dekoracji

sól

pieprz

Sposób przygotowania

1.       Namocz grzyby 30 minut przed gotowaniem w wodzie. Drobno pokrój czosnek, imbir i chili.

2.       Grzyby  pokrój w plasterki. Podsmaż warzywa na patelni ok. 10 min. Następnie dodaj sos ostrygowy i sos sojowy.

3.       Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

4.       Oczyszczonego ananas pokrój na 6 plasterków i podsmaż na oliwie z obu stron do złotego koloru. Dopraw solą i dodaj miód.

5.       Dodaj makaron do warzyw i dokładnie wymieszaj. Wyłóż makaron na talerz, ułóż na nim ananasa. Posyp szczypiorkiem. Zetrzyj skórkę z limonki. Obok ułóż połówkę marakui i limonki.