Sushi babeczki Kuchenny Kodeks



Sushi babeczki Kuchenny Kodeks House of Asia

Sushi i babeczki czy da się to połączyć? Oczywiście, że tak! Kuchenny Kodeks stworzyła idealny przepis na imprezę z wykorzystaniem ryżu do sushi i aromatycznego sosu Wasabi S&B.

Składniki

3 łyżki Jasnego sosu sojowego House of Asia

4 Liście Nori alg morskich House of Asia

Czarny sezam House of Asia

210 g Ryżu do sushi House of Asia

Sos Wasabi S&B wedle uznania

250 ml wody

150 g łososia

1 łyżeczka miodu

1/3 łyżeczki czosnku

1/3 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka majonezu

Sposób przygotowania

1. Ryż do sushi kilkukrotnie wypłucz w wodzie. Gotowy ryż przełóż do garnka i zalej szklanką zimnej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10-12 min. Następnie odstaw na bok i pozostaw jeszcze pod przykryciem na 15 min. Po tym czasie gotowy ryż połącz z łyżką sosu sojowego.

2. Łososia pokrój w małą kostkę i połącz z 2 łyżkami sosu sojowego, miodem, przyprawami i majonezem. Odstaw do lodówki na 30 min.

3. Listki Nori potnij na kwadraty około 7×7. Wyłóż na nie łyżkę ryżu, a następnie przełóż do foremki na babeczkę.

4. Na wierzch ułóż przygotowanego wcześniej łososia (około 1 łyżeczek).

5. Gotowe babeczki piecz 12 min w 180 stopniach. Po upieczeniu udekoruj czarnym sezamem i sosem Wasabi. Możesz również udekorować świeżym ogórkiem, pokrojonym awokado czy kawiorem.