Sushi bowl z łososiem i tykwą Kampio Praktykulinarni



Sushi bowl z łososiem i tykwą kampio House of Asia Praktykulinarni

Tradycyjne sushi to wyśmienite danie, ale jego przygotowanie zabiera wiele czasu. Praktykulinarni mają dla Was alternatywę, w postaci szybkiego „sushi” w miseczkach! Sushi bowl zawiera w sobie wszystko to, co w sushi najlepsze. Połączenie marynowanej ryby z mango, awokado to gwarancja pełnowartościowego posiłku.

Składniki

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Później uformuj z niego małe kulki i udekoruj je sezamem.
  2. Łososia pokrój na kawałki (na jeden kęs), zamarynuj w sosie sojowym, syropie klonowym i łyżeczce sezamu.
  3. Awokado obierz, pokrój i od razu skrop sokiem z cytryny. Obierz i pokrój mango. Pokrój ogórki, rzodkiewki i rzodkiew daikon. Z tykwy możesz uformować „ślimaczki”. Fasolkę edmame wyłuskaj wcześniej. Możesz kupić mrożone strączki, krótko zblanszować i wyjąć nasiona.
  4. Rozgrzej patelnię, wlej olej i przełóż rybę razem z marynatą. Smaż przez 2 minuty, obróć w połowie smażenia.
  5. Przygotuj miski lub głębokie talerze. Ułóż składniki według uznania i tak, żeby cieszyć się kolorami. Podawaj z imbirem i sosem sojowym.