Wege rolka sushi nie musi być nudna! Delicious Place przychodzi z pomysłem na rolkę z suszonymi pomidorami, ogórkiem i papryką. A jeśli o sushi mowa, to wiadomo, że nasze produkty tj: ryż, ocet, sos sojowy sprawdzą się w tym daniu najlepiej.
Liczba porcji: 4 |
Czas: 20 min |
Składniki· 200 g Ryżu do sushi House of Asia · 2 łyżki Octu ryżowego House of Asia · 3 arkusze Liści Nori House of Asia · 1 łyżeczka Pasty wasabi S&B · 350 ml wody · 1/2 łyżeczki soli · 1 łyżeczka cukru · 1/2 długiego ogórka pokrojonego w cienkie, długie paski · 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w cienkie, długie paski · 8 plastrów suszonych pomidorów z oleju drobno posiekanych Do podania: |
Sposób przygotowania1. Wodę wlej do garnka. Ryż wsyp na sito i wypłucz dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Przełóż ryż do garnka z wodą i zagotuj. Zmniejsz moc palnika na minimum i przykryj garnek pokrywką. Paruj ryż przez 15 min. 2. Ocet lekko podgrzej i rozpuść w nim sól i cukier, wlej do sparowanego ryżu i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. 3. Arkusz nori połóż na macie. Rozłóż na nim 1/3 ryżu i uklep go zwilżoną w wodzie ręką. Wzdłuż krótszego brzegu ułóż trochę suszonych pomidorów, ogórka i paprykę. 4. Posmaruj ryż odrobiną wasabi. Zwiń rolkę, pomagając sobie matą. To samo zrób z pozostałymi nori. 5. Rolki pokrój na 6 kawałków nożem zwilżonym w wodzie. Podawaj z sosem sojowym. |