
Szaszłyki Yakitori

Klasyka japońskiego street foodu w Twojej kuchni! Szaszłyki Yakitori to soczyste kawałki kurczaka marynowane w aromatycznej mieszance sosu sojowego, czosnku, imbiru i chili, a następnie grillowane na złocisty kolor. Smarowane w trakcie pieczenia sosem Yakitori House of Asia nabierają wyjątkowej głębi smaku. Podane z odrobiną świeżej kolendry to idealna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinny obiad.
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1 saszetka Sosu Yakitori House of Asia
- 600 g mięsa z podudzi kurczaka bez kości i skóry
Marynata:
- 4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
- 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
Do podania:
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Sposób przygotowania
- Przygotuj marynatę łącząc ze sobą wszystkie jej składniki.
- Kurczaka pokrój w większe kawałki, zamarynuj i wstaw do lodówki na 45 minut.
- Mięso nadziej na patyczki do szaszłyków i grilluj na rumiany kolor, po około 10 minut z każdej strony. W trakcie grillowania smaruj szaszłyki sosem yakitori.
- Gotowe szaszłyki posyp kolendrą.