Szaszłyki z karkówki



Mięsożercy nie wyobrażają sobie grilla bez karkówki! Proste szaszłyki to azjatycka propozycja, która sprawi, że mięso będzie soczyste po krótkim czasie na grillu.

 

Składniki

  • 200 g mięsa karkówki (ok. 10 plastrów)
  • 2 łyżeczki utartych nasion kolendry
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 1,5  łyżeczki sosu ostrygowego 
  • 1,5  łyżeczki sosu sojowego jasnego 
  • 1,5 łyżeczki cukru kokosowego
  • 5 patyczków do szaszłyków dł. ok. 10-12 cm
  • 2 ząbki czosnku 
  • 0,5 łyżeczki oleju; do marynaty
  • olej; do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso pokrój w cienkie plastry (najlepiej mniej więcej kształt prostokąta 3 x 5 cm) i włóż do miski.
  2. Nasiona kolendry rozgnieć w moździerzu. Wymieszaj mleko kokosowe, sos ostrygowy, sojowy jasny, olej, cukier kokosowy, nasiona kolendry i posiekany czosnek.
  3. W mięso dokładnie wetrzyj marynatę. 
  4. Na patyczki nawlecz mięso zostawiając na końcu patyczka miejsce do trzymania paluszkami.
  5. Szaszłyki grilluj na złoto brązowy kolor lub na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i smaż szaszłyki na złoto-brązowy kolor z każdej strony.

UWAGI: Lepiej żeby szaszłyki były wąskie (mięso kroimy w paski i zwijamy na patyczku jak wstążkę) wtedy równomiernie się usmażą.