Szaszłyki z kurczaka w paście chili i imbiru Praktykulinarni



Szaszłyki z kurczaka w paście chili i imbiru Praktykulinarni House of Asia

Razem z Praktykulinarni zapraszamy Was na grilla w koreańskim stylu. Beata do marynaty kurczaka użyła unikatowego, koreańskiego sosu O’Food w połączeniu z pastą z chili i imbiru. Dzięki temu uzyskacie nietuzinkowy smak, a do tego zaoszczędzicie dużo czasu na obieraniu i siekaniu warzyw.

Składniki

Marynata:

Szaszłyki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża cukinia

Ogórki marynowane:

  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1,5 łyżeczki wcześniej uprażonego sezamu białego
  • 6 sztuk ogórków gruntowych
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 0,5-1 łyżeczki ostrej
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru

Sposób przygotowania

  1. Filet i warzywa pokrój. Większe pieczarki przetnij na pół, te o wielkości zbliżonej do kawałków mięsa, zostaw w całości.
  2. Przygotuj zalewę do kurczaka. Do miski wlej sos sojowy, dodaj imbir i chili, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej marynatę Korean BBQ. Wymieszaj. Włóż pokrojone mięso, odstaw na co najmniej 30 minut.
  3. Na patyczki do szaszłyków nabij kawałki kurczaka i warzywa. Grilluj przez ok. 10-12 minut, obracając co 2-3 minuty.
  4. Do miski wlej ocet, sos sojowy, dodaj cukier i ostrą paprykę. Wymieszaj, wrzuć ogórki pokrojone na plasterki (nie trzeba ich obierać), dorzuć sezam i szczypior. Wymieszaj. Odstaw na co najmniej 20 minut (takie ogórki możesz przygotować dzień wcześniej).
  5. Szaszłyki podawaj z ogórkami, dodatkowym dipem Korean BBQ oraz pieczywem np. krótko grillowanym chlebkiem pita.