Odkryj przepis na tradycyjne koreańskie danie – Kimchi. Ostro-kwaśny smak tego dania to zasługa użytych przypraw i produktów House of Asia, które z pewnością ułatwią zrobienie potrawy.
Liczba porcji: 4 |
Czas: 60 minut + 4-6 dni fermentacji |
Składniki1 saszetka Pasty Kimchi House of Asia 1 kg kapusty pekińskiej 1 mała marchewka pokrojona w cienkie paseczki 1 jabłko starte na tarce 1 pęczek pokrojonej zielonej dymki Solanka: 5 łyżek soli morskiej 2-3 l wody Kleik ryżowy: ¾ szklanki wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru Pasta: 1 łyżka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm startego korzenia imbiru 2 łyżki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki czosnku drobno posiekane 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia 2 łyżki Pasty Gochujang z papryczek chili Sempio 2 łyżki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka płatków chili 1 cebula pokrojona w piórka |
Sposób przygotowania1. Wymieszaj dokładnie wodę z solą. Kapustę przekrój na ćwiartki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do dużej miski i zalej solanką. Odstaw na godzinę, następnie wyjmij i osusz dokładnie z nadmiaru wody. 2. W międzyczasie do garnka wlej wodę, dodaj mąkę ryżową z cukrem i gotuj, aż powstanie kleik ryżowy, odstaw do wystudzenia. 3. Składniki pasty przełóż do miski, utrzyj i wymieszaj z przygotowanym kleikiem ryżowym, pod koniec dodaj pastę kimchi, marchewkę, jabłko oraz dymkę, ponownie wymieszaj. 4. Kapustę dokładnie natrzyj przygotowaną mieszanką i przełóż do słoika lub zamykanego pojemnika (nie zamykaj go hermetycznie), odstaw na 4-6 dni w temperaturze pokojowej, do momentu, aż puści soki i lekko skwaśnieje. Po tym czasie kimchi jest gotowe, pamiętaj, żeby przechowywać je w lodówce. |