Szybkie Kimchi



Szybkie Kimchi House of Asia

Odkryj przepis na tradycyjne koreańskie danie – Kimchi. Ostro-kwaśny smak tego dania to zasługa użytych przypraw i produktów House of Asia, które z pewnością ułatwią zrobienie potrawy.

 

Składniki

1 saszetka Pasty Kimchi House of Asia

1 kg kapusty pekińskiej 

1 mała marchewka pokrojona w cienkie paseczki 

1 jabłko starte na tarce 

1 pęczek pokrojonej zielonej dymki 

Solanka: 

5 łyżek soli morskiej 

2-3 l wody 

Kleik ryżowy:

¾ szklanki wody 

2 łyżki mąki ryżowej

1 łyżka cukru  

Pasta:

1 łyżka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm startego korzenia imbiru 

2 łyżki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki czosnku drobno posiekane

3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

2 łyżki Sosu rybnego House of Asia

2 łyżki Pasty Gochujang z papryczek chili Sempio 

2 łyżki papryki słodkiej w proszku  

1 łyżeczka płatków chili 

1 cebula pokrojona w piórka 

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj dokładnie wodę z solą. Kapustę przekrój na ćwiartki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do dużej miski i zalej solanką. Odstaw na godzinę, następnie wyjmij i osusz dokładnie z nadmiaru wody.  

2. W międzyczasie do garnka wlej wodę, dodaj mąkę ryżową z cukrem i gotuj, aż powstanie kleik ryżowy, odstaw do wystudzenia. 

3. Składniki pasty przełóż do miski, utrzyj i wymieszaj z przygotowanym kleikiem ryżowym, pod koniec dodaj pastę kimchi, marchewkę, jabłko oraz dymkę, ponownie wymieszaj.

4. Kapustę dokładnie natrzyj przygotowaną mieszanką i przełóż do słoika lub zamykanego pojemnika (nie zamykaj go hermetycznie), odstaw na 4-6 dni w temperaturze pokojowej, do momentu, aż puści soki i lekko skwaśnieje. Po tym czasie kimchi jest gotowe, pamiętaj, żeby przechowywać je w lodówce.