Tajska sałatka Laab Kai



Tajska sałatka Laab Kai House of Asia

Przygotuj orzeźwiającą tajską sałatkę z kurczakiem, której smak idealnie podbija sos ryby i sok z limonki House of Asia. Sałatkę podaj na liściach cykorii, a uzyskasz restauracyjny wygląd dania, który z pewnością zachwyci Twoich gości.

Składniki

1 zielona cykoria

2 zmielone piersi z kurczaka

4-5 szalotek pokrojonych w cienkie piórka

3 łyżki posiekanej kolendry

3 łyżki posiekanej mięty

3 gałązki zielonej dymki pokrojonej w 3 cm słupki

1 pęczek grubego szczypioru drobno pokrojonego

1 łyżeczka soli

Sos:

1 łyżka Sosu rybnego House of Asia

60 ml Soku z limonki House of Asia

½ łyżeczki chili w płatkach

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj ze sobą składniki sosu i połącz z kolendrą, miętą i dymką.

2. Do woka wlej wodę, posól, doprowadź do wrzenia, dodaj kurczaka i gotuj na średnim ogniu, aż mięso stanie się białe. Następnie mięso odsącz z nadmiaru wody na sitku, przełóż do miski z sosem i ziołami, dodaj szalotki i całość wymieszaj. 

3. Sałatkę podawaj na liściach cykorii i posyp szczypiorem.