Tajska sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami Volodymyr Testardі



Tajska sałatka z makaronem ryżowym Volodymyr Testardі House of Asia

Macie ochotę na pełną smaków tajską sałatkę przygotowaną przez gwiazdę Instagrama? Sięgnijcie po przepis od Volodymyr Testardі, który specjalizuje się w szybkich, prostych, ale wykwintnych przepisach na kolację i śniadanie. Z naszych produktów upodobał sobie makaron ryżowy, sos sojowy, rybny, sezam i wyczarował coś naprawdę pysznego.

Składniki

100 g Bezglutenowego makaronu ryżowego 5 mm House of Asia

2 łyżki Sosu rybnego House of Asia

1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 łyżka Czarnego sezamu House of Asia

1 średnia marchewka pokrojona w słupki

pół skalarnego ogórka pokrojonego w słupki

4-6 rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki

10 krewetek

2-3 łyżki oliwy

skórka z limonki

sok z limonki

2 cm imbiru

5-8 plasterków chili

pęczek kolendry + do podania

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

garść pistacji

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedź go i przelej zimna wodą.

2. Obrany imbir, czosnek i chili pokrój w dowolne plasterki dodaj kolendrę i ubij na miazgę w moździerzu. Następnie dodaj skórkę z limonki, sok z limonki, sos rybny, sos sojowy, oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj dopraw solą i pieprzem, przelej do dużej miski.

3. Wymieszaj z sosem marchewkę, rzodkiewkę i ogórka.

4. Obrane krewetki podsmaż na oliwie, dopraw do smaku solą i pieprzem.

5. Do miski z sosem i warzywami dodaj makaron i wymieszaj.

6. Następnie wyłóż makaron na talerz, ułóż krewetki, posyp prażonym sezamem i pistacjami. Udekoruj kolendrą i polej odrobiną oliwy.