Tantanmen Ramen z wieprzowiną



Tantanmen_ramen_z_wieprzowina_House_of_Asia

Tradycyjny Smak Japonii w Twoim Domu! Przygotuj się na kulinarne podróżowanie do serca Japonii z przepisem od naszego Szefa Kuchni na Tantanmen Ramen z wieprzowiną! To danie, które zaspokoi Twoje pragnienie bogatego smaku i aromatu orientalnych przypraw.

Składniki

Sos tara:

·       2 łyżki Tahini Premium Quality Food

·       3 łyżki Sosu Mirin House of Asia

·       1 łyżka masła orzechowego

·       2 łyżeczki oleju z chili

Pozostałe składniki:

·       4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

·       200 ml Mleczka kokosowego 23 – 26 % Kara

·       1 opakowanie Makaronu Ramen House of Asia

·       1 łyżka Czarnego sezamu House of Asia

·       2 litry bulionu drobiowego

·       300 g wieprzowiny mielonej

·       50 g imbiru drobno pokrojonego

·       15 g czosnku drobno pokrojonego

·       2 łyżki wina ryżowego

·       2 łyżki oleju z chili

·       1 kapusta pak choi przekrojona na 4 części

·       20 g kukurydzy z puszki

·       2 jajka ugotowane na półtwardo

·       2 łyżki pokrojonej dymki

·       4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

 

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu tary. 

2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj mięso mielone i smaż na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Następnie, gdy mięso delikatnie się zetnie, dodaj wino ryżowe, czosnek oraz imbir Usmaż na rumiany kolor. Pod koniec dodaj olej z chili, wymieszaj i smaż do momentu, aż cały płyn odparuje. Przełóż do miski. 

3. Do garnka przełóż połowę usmażonego mięsa, podgrzej. Dodaj tarę i dokładnie wymieszaj. Następnie, cały czas mieszając, dodawaj powoli mleko kokosowe. Doprowadź do wrzenia, dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dopraw sosem sojowym jasnym. 

4. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę pak choi włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty. 

5. Do misek przełóż ugotowany makaron, dodaj kapustę pak choi, przekrojone na pół jajko, kukurydzę, dymkę oraz sezam. Całość zalej wrzącą zupą. Na wierzch posyp usmażonym mięsem i polej olejem z chili.