Tarta z kimchi

Tarta z kimchi to połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, kremowego nadzienia i pikantnej kapusty kimchi. Szybka, prosta i pełna umami! Idealna na obiad, kolację lub przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Podawaj na ciepło lub na zimno – smakuje wyśmienicie w każdej wersji!

Liczba porcji: 6

Czas: 5 min

Składniki

  • 200 g Kimchi House of Asia
  • 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 4 szalotki drobno pokrojone
  • 3 – 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 100 g śmietanki 30 – 36 %
  • Garść zielonej dymki drobno pokrojonej
  • 100 g sera mozzarella startego
  • 1 łyżka masła
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Kimchi dobrze odciśnij z zalewy.
  2. Przygotuj dwie formy o średnicy 20 cm (lub jedną większą) i wysmaruj je dokładnie masłem.
  3. Wypełnij formy ciastem, a nadmiar odetnij. Spód ciasta nakłuj widelcem, wysyp suchy groch lub fasolę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut.
  4. Na patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną szalotkę oraz czosnek. Wystudź.
  5. Do miski wybij jajka, dopraw sosem sojowym, wsyp ser, dymkę i dokładnie wymieszaj.
  6. Na spód upieczonych tart wyłóż podsmażoną szalotkę z czosnkiem, następnie odciśnięte kimchi. Całość zalej masą jajeczną i wstaw do piekarnika na około 15 – 20 minut na 200 stopni, do momentu, aż masa całkowicie się zetnie.
  7. Gorącą tatrę pozostaw do wystudzenia. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.