Tartaletki z kremem kokosowym i karmelem Miso

Chrupiący spód, aksamitny krem z białą czekoladą i karmel z nutą miso. Całość dopełniają soczyste owoce i pulpa z marakui od QF Quality Food. Spróbuj i zakochaj się w tym połączeniu!

Liczba porcji: 9

Czas: 10 min + 45 min

Składniki

Krem kokosowy:

Karmel:

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Schłodzony krem koksowy przelej do naczynia miksującego i ubijaj na najwyższych obrotach przez około 7 minut. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix.
  2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie połącz ją z ubitym mlekiem kokosowym. Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego i wstaw do lodówki.
  3. Przygotuj karmel. Do rondelka wsyp cukier i rozpuszczaj go bardzo powoli, pilnując, aby się nie przypalił. Gdy cukier nabierze przezroczysto-złotej barwy, dodaj śmietankę i mieszaj, aż cały cukier się rozpuści. Następnie dodaj pastę miso oraz masło. Gotowy karmel przełóż do worka cukierniczego.
  4. Podpiecz spody w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 5 – 8 minut.
  5. Na wystudzone spody wyciśnij karmel, następnie krem, a na koniec udekoruj świeżymi owocami oraz pulpą z marakui.