Tatar z łososia z sosem sojowym, awokado i kolendrą



Tatar z łososia z sosem sojowym, awokado i kolendrą House of Asia

Tatar z łososia charakteryzuje się łagodnym, subtelnym smakiem oraz delikatną konsystencją. Dzięki dodatkowi świeżego awokado danie nabiera ciekawego kontrastu, który przypadnie do gusty wszystkim miłościom nieoczywistych fuzji smaku.

Składniki

  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sezamu prażonego
  • ½ małej łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka pasty wasabi S&B
  • ½ łyżeczki pasty yuzy S&B
  • 200 g świeżego łososia pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 mały zielony ogórek pokrojony w kostkę
  • 1 średnia szalotka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
  • ½ papryczki chili bez pestek drobno pokrojonej
  • 2 łyżki świeżej kolendry drobno posiekanej
  • Sól, cukier do smaku
  • 1 limonka pokrojona w ćwiartki
  • 2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania

  1. Pokrojonego, świeżego łososia posól i posyp szczyptą cukru. Odstaw do lodówki na 10 minut.
  2. W dużej misce wymieszaj ogórka z octem ryżowym i dopraw do smaku solą i cukrem. Odstaw do lodówki na 10 minut.
  3. Do miski z ogórkiem przełóż łososia, dodaj szalotkę, chili, kolendrę, sezam, paste yuzu i dopraw do smaku sosem sojowym oraz olejem sezamowym.
  4. Podawaj ze świeżym awokado, majonezem, pastą wasabi oraz cząstką limonki. Świetnie sprawdzi się także sos sojowy.