Tatar z tuńczyka z sałatką z mango



Tatar z tuńczyka z sałatką z mango House of Asia

Poznajcie przepis z facebookowego wyzwania dla Naszego Szefa kuchni. Jedna z naszych obserwatorek wyzwała naszego szefa do stworzenia tataru z tuńczyka wraz z lekką sałatką. Ten przepis to istne smakowe szaleństwo.

Składniki

Tatar:

1 łyżka Mango chutney House of Asia

1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia

1 łyżeczka Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 łyżka Oleju sezamowego House of Asia

1 łyżka Soku z limonki House of Asia

200 g steka ze świeżego tuńczyka

10 świeżych malin

1 awokado odmiany hass pokrojone w drobną kostkę

1/2 czerwonej cebuli drobno pokrojonej

1 łyżka drobno pokrojonej kolendry

Sól i pieprz czarny do smaku

 

Sałatka i sos mango:

1 łyżka Octu ryżowego House of Asia

1 łyżka Oleju sezamowego House of Asia

1 łyżka Soku z limonki House of Asia

3 łyżki Pulpy mango QF Quality Food

1/2 mango pokrojonego w długie cienkie paski

1/2 ogórka pokrojonego w długie cienkie paski

1 łyżka drobno pokrojonej kolendry

1/2 łyżeczki płatków chili

1 łyżka przegotowanej wody

Sól, pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania

1.       Tuńczyka pokrój w drobną kostkę, dopraw do smaku sosem ostrygowym, sojowym oraz olejem sezamowym, dodaj odrobinę pieprzu, cebulę, maliny i całość delikatnie wymieszaj.

2.       Do pokrojonego awokado dodaj sok z limonki, kolendrę, sól i wymieszaj.

3.       Przygotuj sałatkę: ogórka i mango przełóż do miski, dodaj kolendrę, dodaj olej sezamowy, ocet, płatki chili, sól, pieprz i wymieszaj.

4.       Pulpę mango wymieszaj z sokiem z limonki i wodą.

5.       Na talerzu połóż okrągłą foremkę, nałóż w pierwszej kolejności awokado, a następnie tatar i delikatnie ją zdejmij, tak aby całość się nie rozpadła. Talerz udekoruj wcześniej przygotowanym sosem mango.

6.       Gotowe danie podawaj z sałatką z mango, chutneyem mango i całość posyp kolendrą.