Temaki sushi z łososiem i ogórkiem Wantabite



Temaki sushi z łososiem i ogórkiem House of Asia wantabite_pl

Temaki sushi to ręcznie zawijane sushi w kształcie rożków. Razem z Japończykiem Tetsu wantabite_pl ich zwinięcie będzie banalnie proste. Świeży łosoś w połączeniu z aromatyczną pastą wasabi S&B, idealnym ryżem do sushi od House of Asia to naprawdę dobrane połączenie.

Składniki

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania

  1. Ryż do sushi dokładnie opłucz w zimnej wodzie. Powtarzaj tę czynność do czasu, aż woda będzie całkowicie czysta.
  2. Do garnka dodaj opłukany ryż i wlej wodę w proporcji 1:1, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie odstaw na 15 minut (nie odkrywaj pokrywki!).
  3. W międzyczasie przygotuj zaprawę, do miski dodaj ocet ryżowy, cukier i sól. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Gorący ryż przełóż do dużej miski i stopniowo wlewaj zaprawę. Całość delikatnie mieszaj, starając się nie uszkodzić ziarenek. W międzyczasie możesz wachlować ryż, aby go schłodzić.
  5. Ryż przykryj wilgotną ściereczką, aby nie wysechł.
  6. Świeżego łososia umyj, zdejmij skórę i potnij w paski o długości około 4 cm.
  7. Ogórka ze skórką potnij w cienkie paski usuwając gniazdo nasienne, a sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  8. Wodorosty nori przetnij na pół.
  9. Arkusz nori ułóż błyszczącą stroną do dołu. Na jego połowie rozprowadź cienką warstwę ryżu i posmaruj odrobiną wasabi. Teraz lekko pod kątem ułóż sałatę, łososia oraz ogórki.
  10. Całość zwiń w rożek, zaczynając od lewego, dolnego rogu.
  11. Końcówkę nori przyklej za pomocą ziarenka ryżu.
  12. Temaki możesz udekorować majonezem i sezamem oraz dodać odrobinę sosu sojowego.