Teriyaki chicken tacos Jakjalubiejesc



Teriyaki chicken tacos House of Asia Casa de Mexico Jak ja lubię jeść

Szukacie inspiracji na imprezową przekąskę? Wraz z jakjalubiejesc mamy dla Was przepis na tacosy z kurczakiem w aromatycznym sosie teriaki i pyszną salą z pomidora i awokado. Nasze gotowe kukurydziane muszelki do taco sprawią, że przepis wykonasz w zaledwie 25 min.

Składniki

  • 1 łyżka sosu Teriyaki
  • 6 muszli kukurydzianych tacos
  • 1 większa pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej 
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 1 awokado
  • 1 pomidor 
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 limonki
  • 2-3 łyżki tartego sera mimolette 
  • Sól, pieprz
  • Świeża kolendra 
  •  

Sposób przygotowania

 

1.      Kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw słodką papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Całość wymieszaj z mąką kukurydzianą i smaż na oliwie z oliwek.

2.      Pod koniec dodaj sos Teriyaki i zdejmij z ognia.

3.      Awokado wydrąż i ugnieć widelcem na gładko. Dopraw solą i pieprzem.

4.      Pomidora (bez miąższu) i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj, dopraw i skrop sokiem z limonki.

5.      Do muszli nałóż kolejno awokado, kurczaka, sałatę i pomidora.

6.      Ułóż w naczyniu i posyp delikatnie serem.

7.      Zapiecz w 200’C około 10 minut. Po wyciągnięciu posyp posiekaną kolendrą.