Drugi przepis zwycięzcy Tajlandia Challenge, Tomka, który prowadzi bloga szczypta.com. Mizeria to klasyczny dodatek do polskiego schabowego, a co powiecie o wersji wegańskiej z tajską nutą?
Liczba porcji:
4
|
Czas: 30 min
|
Składniki
- 3 ogórki szklarniowe
- ½ papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 30 ml mleczko kokosowe 20-22%
- 2 łyżki cukru kokosowego
- otarta skórka z 1 limonki
- 2 łyżki soku z limonki
- 4 łyżki ziół w tym kolendra, bazylia tajska, mięta
- 2-3 łyżki uprażonych i pokruszonych orzeszków nerkowca lub ziemnych
- sól
|
Sposób przygotowania
1. Dokładnie umyj ogórki i pokrój na bardzo cienkie plasterki. 2. Ogórki posól i odstaw na 20 min, by zmiękły a sól wyciągnęła z nich wodę. 3. W międzyczasie połacz sok z cytryny, sos rybny oraz cukier kokosowy i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. 4. Dodaj kremowe mleko kokosowe, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. 5. Ogórki odcedź na sicie i przyciśnij delikatnie papierem ręcznikowym, by pozbyć się jak najwięcej wody. 6. Przełóż do miski i połącz z wcześniej przygotowanym sosem kokosowym. 7. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj. 8. Orzechy upraż na patelni by nabrały złocistego koloru. 9. Gotową thaizerię posyp orzechami i świeżymi liśćmi mięty lub bazylii tajskiej.
|