Tofu satay z pastą bulgogi i sosem orzechowym Czarna Wisienka



Tofu satay z pastą bulgogi i sosem orzechowym Czarna Wisienka House of Asia

Satay z Tofu to pyszna wegetariańska wersja azjatyckiego dania. Koreańska Pasta bulgogi nadaje daniu aromatu i orientalnego szlifu. Jako dodatek do szaszłyków możesz użyć ryżu jaśminowego zaś całość przygotować np. na grillu elektrycznym. Przepis powstał przy współpracy z influencerką Czarna Wisienka.

Składniki

Sos orzechowy:

 

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj pastę Bulgogi i przyprawę curry. Wrzuć tofu i dokładnie natrzyj je marynatą. Odstaw do lodówki na 10 minut, a następnie nabij kawałki tofu na patyczki do szaszłyków.
  2. W garnuszku rozgrzej oliwę i podsmaż szalotkę, czosnek i papryczkę chili. Podsmaż przez 2-3 minuty, a następnie dodaj sos sojowy, masło orzechowe, cukier kokosowy i krem kokosowy. Dokładnie wymieszaj i dodaj sok z limonki. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż sataye z obu stron na złoty kolor.
  4. Gotowe sataye posyp sezamem i kolendrą. Podawaj z sosem orzechowym, sosem chili i sokiem z limonki.