Przed Wami inspirujący i łatwy przepis na danie z tofu nie tylko dla wegetarian. W kuchni chińskiej składnik ten podawany jest najczęściej z różnymi sosami i warzywami. My połączyliśmy go z aromatycznym sosem z grzybów shiitake. Warto wspomnieć, że tofu cenione jest przede wszystkim za bogate źródło pełnowartościowego białka oraz fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i witamin: E oraz z grupy B.
Składniki
• 300 g tofu, pokrojone w kostkę 2 cm • 50 g grzybów shiitake, namoczone i pokrojone w ćwiartki • po 1/3 papryki w różnych kolorach, pokrojone w 2 cm kostkę • 1 mały ząbek czosnku, posiekany • 2 łyżki sosu z grzybów shiitake • 2 łyżki sosu sojowego jasnego • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka oleju roślinnego, do smażenia • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml wody • 100 ml oleju roślinnego, do smażenia tofu • sól i pieprz, do smaku • kilka gałązek dymki, pokrojonej w drobne kawałki
|
Sposób przygotowania
1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i obsmaż tofu na złoty kolor. Zdejmij tofu na ręcznik kuchenny. 2. Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek, następnie dodaj paprykę, grzyby, sosy i cukier. 3. Całość smaż 2-3 minuty, dodaj mąkę ziemniaczaną z wodą, energicznie wymieszaj wszystko i smaż przez kolejne 2 minuty. Na koniec dodaj tofu, dopraw solą i pieprzem. 4. Podawaj posypane dymką.
|