Tofu teriyaki bowl



Tofu teriyaki bowl House of Asia

Miska szczęścia, czy wieloskładnikowe potrawy w miseczkach to prawdziwy hit nowoczesnej kuchni. Bardzo popularny szczególnie wśród wegetarian. Tofu z dodatkiem sosu teriyaki na pewno zagości w miseczkach wielu miłośników azjatyckich smaków.  Warto pamiętać, że tofu to bogate źródło białka i wielu witamin.

Składniki

  • 1 łyżeczka pasty z czosnku, imbiru i chili
  • 70 g sosu teriyaki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 100 g tofu naturalnego
  • ½ brokuł podzielony na różyczki
  • 1 papryka czerwona pokrojona w plastry
  • ½ awokado pokrojonego w paski
  • 4 cm pora (biała część) pokrojonego w plastry
  • 1 mała marchewka pokrojona w plastry
  • 1 papryczka chili świeża pokrojona w plastry
  • 1 cebula pokrojona w cząstki
  • 2 łyżeczki prażonego sezamu
  • 1 limonka pokrojona w cząstki
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 łyżki świeżej kolendry grubo pokrojonej 

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu .
  2. Tofu dobrze odsącz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój. Podsmaż na złoty kolor i przełóż na papier. Brokuł pokrój i zblanszuj.
  3. Rozgrzej patelnię i podsmaż na oleju cebulę ,pastę z czosnku, imbiru i chili, marchewkę, pora oraz świeżą papryczkę chili. Smaż na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty. Dodaj usmażone tofu i sos teriyaki, dokładnie wymieszaj .
  4. Do miski włóż ugotowany ryż. Dodaj świeżą paprykę, awokado oraz różyczki brokułu. Dołóż tofu i warzywa w sosie teriyaki . Całość posyp sezamem oraz kolendrą, skrop sokiem z limonki i olejem sezamowym.