Składniki
- 100 ml sosu sojowego jasnego
- 250 g makaronu Mie
- 8 szt. (z kością i skórą) ok. 1 kg Udka kurczaka
- 1-1,5 łyżki oleju
- 6-8 cm imburu
- 6 ząbków czosnku
- 1 szt. mała papryczka chili
- 3 szt. gwiazdek anyżu
- 3 łyżki miodu
- 300 ml wody
- 4 łyżki posiekanego szczypioru
- Sezam uprażony do podania
|
Sposób przygotowania
1. Imbir obierz, pokrój na nieduże kawałki. Ząbki czosnku przetnij na pół, chili potnij na krążki. 2. W garnku rozgrzej olej, ułóż udka skórą do dołu. Podsmaż. Obróć, kiedy skóra się przyrumieni. Następnie podsmaż z drugiej strony i przełóż z garnka na talerz. 3. Tłuszcz ze smażenia wylej. Przetrzyj garnek papierowym ręcznikiem. 4. Wlej wodę (300 ml), dodaj sos sojowy, pokrojony imbir, czosnek i chili. Wrzuć gwiazdki anyżu. Zagotuj i włóż podsmażone udka z kurczaka. Przykryj częściowo, żeby para mogła swobodnie uchodzić. Gotuj przez ok. 50 minut. 5. Na 15 minut przed końcem gotowania mięsa zagotuj wodę na makaron. Wrzuć makaron, gotuj przez 5 minut, odcedź i przelej zimną wodą. 6. Przygotuj patelnię, wlej 2 chochelki sosu z duszenia kurczaka, wrzuć makaron i szczypior, podsmaż razem przez chwilę. Nałóż na talerz, dodaj po 2 udka z kurczaka, posyp sezamem.
TIP Makaron możesz podsmażyć nie tylko ze szczypiorem. Dorzuć na patelnię marchew, kapustę pekińską, paprykę.
|