Uramaki i kaburamaki sushi



Przepis Uramaki i kaburamaki sushi House of Asia

Szukacie łatwego przepisu jak zrobić uramaki lub kaburamaki? Poznajcie łatwy przepis krok po kroku, dzięki któremu robienie sushi sprawi Wam nie tylko przyjemność, ale będzie smakować jeszcze lepiej. Kaburamaki od urumaki odróżnia fakt, że te pierwsze na zewnątrz obłożone są dodatkową rybą lub warzywami, dzięki czemu zyskują dodatkowe walory smakowe.

Składniki

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj wg tego przepisu > zobacz film
  2. Uramaki: Liść nori połóż na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu i ułóż na nim cienką warstwę ryżu, zostawiając od góry i od dołu pusty pasek o szerokości 1,5 cm. Ryż będzie się łatwiej nakładać jak zwilżysz dłonie wodą.
  3. Ryż posyp sezamem i odwróć listek tak, aby ryż znalazł się pod spodem. Rozsmaruj na dole liścia 1 łyżeczkę serka śmietankowego i ułóż surimi, paprykę, rzodkiew. Zwiń ciasno rulon. Dla ułatwienia krojenia, ostrze noża zwilż wodą. Rulon pokrój na 10 kawałków.
  4. Kaburamaki: Łososia pokrój na cienki plastry 2 x 5 cm. Awokado obierz ze skóry, wyjmij pestkę i pokrój w cienkie plastry.
  5. Liść nori połóż na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu i ułóż na nim cienką warstwę ryżu,  zostawiając od góry i od dołu pusty pasek o szerokości 1,5 cm. Ryż będzie się łatwiej nakładać jak zwilżysz dłonie wodą.
  6. Odwróć listek tak, aby ryż znalazł się pod spodem. Rozsmaruj na dole liścia 1 łyżeczkę serka śmietankowego i ułóż surimi, paprykę, rzodkiew. Zwiń ciasno rulon. Dla ułatwienia krojenia, ostrze noża zwilż wodą. Rulon pokrój na 10 kawałków.
  7. Na każdym kawałku ułóż naprzemiennie plastry łososia i awokado.
  8. Uramaki i kaburamaki podawaj z sosem sojowym, odrobiną pasty wasabi oraz marynowanym imbirem.