Vege kaczka po pekińsku Martyna Chomacka



Vege kaczka po pekińsku Martyna Chomacka House of Asia

Z pewnością znacie przepis na kaczkę po pekińsku, ale czy próbowaliście go w wersji vege? Martyna Chomacka specjalnie dla nas przygotowała vege kaczkę przy użyciu szarpanego jackfruita QF z dodatkiem aromatycznego sosu, chrupiącymi pędami bambusa i sałatką z gniecionego ogórka. Prawda, że imponujące połączenie? Przygotujcie przepis w domu i przekonajcie się sami. Zobaczcie instrukcję video Kliknij tutaj>

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Szalotkę i 4 ząbki czosnku posiekaj i podsmaż na łyżce oleju. Po kilku minutach dodaj odsączony chlebowiec i podsmaż do momentu, aby jego krawędzie odrobinę się przypaliły, a cały pozostały płyn wyparował. Gdy to się stanie, dodaj odsączone pędy bambusa.
  2. W międzyczasie zrób sos. Połącz ze sobą 5-6 łyżek sosu do kaczki po pekińsku, 2 łyżki sosu rybnego i 2 łyżki octu ryżowego. Taką miksturą zalej jackfruita i duś 1-2 minuty. Odstaw.
  3. Ogórka zmiażdż tłuczkiem, a następnie pokrój w nieregularne plastry. Dodaj do niego posiekany czosnek, chilli w płatkach i tarty imbir. Zalej je 3 łyżkami gorącego oleju. Następnie dodaj 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki octu ryżowego. Całość wymieszaj.
  4. Pora pokrój w cienkie paseczki i smaż, aż będzie złoty na gorącym oleju. Następnie odsącz na ręcznikach papierowych.
  5. Chałkę pokrój i obsmaż na maśle z obu stron. Gotową posmaruj odrobiną majonezu. Na niej ułóż ogromną porcję Jackfruita, sałatkę z ogórka i chrupiący chrust. Całość zamknij kolejną kromką chałki.