Warzywa z woka w sosie teriyaki z zielonym jackfruit



Przepis Warzywa z Woka w sosie teriyaki z zielonym jackfruit House of Asia

Szukasz przepisu na odświeżające danie z jacfruitem? Trafiłaś/łeś idealnie. Warzywa z woka w sosie teriyaki z jackfruitem to niezwykle aromatyczne danie. Dzięki odpowiednio dobranym proporcjom warzyw i sosu — potrawa zachwyca smakiem. Nasz mistrz kuchni — Jarek — ręczy, że zasmakuje ona wszystkim niedowiarkom! Zaskocz swoich bliskich i przygotuj ją w domu. Zwłaszcza że jej przygotowanie jest banalnie proste.

Składniki

  • 10 łyżek sosu teriyaki
  • 1 mała puszka pędów bambusa
  • 1 małą puszka zielonego jackfruit
  • 1 cebula pokrojona w pióra
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 4 plasterki imbiru
  • 1 papryka pokrojona w paski
  • 1 mała cukinia pokrojona w słupki
  • 1 kapusta pak-choy pokrojona w kawałki
  • 1 mała papryczka chilli drobno pokrojona
  • 1 mała limonka
  • Świeża kolendra pokrojona

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej wok, wlej oliwę i w kilku szybkich ruchach przygotuj danie. Na początek wrzuć cebulę, czosnek i imbir — smaż kilka sekund, następnie dodaj jackfruita i warzywa. Smaż przez 2 min, aż warzywa się podsmażą.
  2. Dodaj sos teriyaki i pędy bambusa.
  3. Pod koniec smażenia dodaj kapustę pak-choy. Dopraw do smaku.
  4. Warzywa podawaj ze świeżą kolendrą i cząstką limonki.