Wegańska panna cotta z mango i mleczkiem kokosowym



Wegańska panna cotta z mango i mleczkiem kokosowym house of asia

Tradycyjny włoski deser przygotowany na tajskim mleczku kokosowym. Do przygotowania przepisu polecamy agar agar, naturalną wegańską substancję żelującą, która zastąpi nam popularną żelatynę.

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej mleczko kokosowe. Dodaj cukier, nasiona z laski wanilii oraz agar agar. Zagotuj na małym ogniu.
  2. Do dwóch miseczek wlej po 100 ml masy. Do jednej dodaj pulpę z mango, wymieszaj. Do drugiej dodaj zblednowane owoce, wymieszaj.
  3. Do foremek wlej najpierw masę z pulpą i wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyjmij foremki i wlej masę z owocami. Ponownie wstaw do lodówki na 15 minut. Na koniec wlej masę kokosową. Dzięki temu powstaną warstwy.
  4. Foremki wstaw do lodówki na min. 1h, aż masa dobrze stężeje.
  5. Deser możesz udekorować owocami.