Wegański sernik na zimno z markują i mango



Wegański sernik na zimno z markują i mango Edyta Dyduch House of Asia

Leciutki, owocowy sernik na zimno o tropikalnej nucie to smakowity deser idealny zarówno podczas celebrowania ważnych chwil, jak również jako dodatek do codziennego posiłku. Dzięki wykorzystaniu wyłącznie roślinnych produktów sernik jest w pełni wegański, a jednocześnie wybitnie pyszny! Przepis autorstwa Edyta Dyduch.

Składniki

Składniki:

Na wierzch:

  • 170 g pulpy z marakui
  • Kilka listków mięty
  • Ulubione owoce

TIP: Zamiast świeżego mango możesz użyć około 250 g pulpy z mango.

Sposób przygotowania

  1. Do wysokiego naczynia włóż ciasteczka i dodaj olej kokosowy. Zblenduj całość i przełóż do foremki o średnicy 25 cm. Ugnieć całość tak, aby stworzyć zwarty spód, a następnie włóż całość do lodówki.
  2. Do miski włóż pokrojone mango, mleczko kokosowe, agar agar, miód, tofu oraz 170 g pulpy z marakui. Zblenduj na gładką masę, a następnie przelej do garnuszka i podgrzej na małym ogniu. Gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając.
  3. Gorącą masę przelej do foremki i odstaw do stężenia.
  4. Sernik udekoruj pulpą z marakui, miętą oraz ulubionymi owocami.